Svart nyponsoppa

Pimpinellnyponsoppa

En äldre släkting brukade ibland bjuda på färsk nyponsoppa när jag hälsade på som liten. Jag minns att det var något helt annat än pulversoppan, men ändå har jag aldrig tidigare gjort hemlagad nyponsoppa själv ‒ att kärna ur en handfull nypon räckte för att övertyga mig om att det inte var värt besväret.

Förr brukade man samla vänner och bekanta för att kärna ur nypon tillsammans, vilket nog inte gjorde arbetet snabbare, men väl roligare. Kanske var just det syftet, för nyponen går utmärkt att använda hela, med kärnor och allt. Det är faktiskt utomordentligt enkelt att göra nyponsoppa själv.

Jag använde nypon från pimpinellros, Rosa spinosissima, som är härligt blanksvarta, men det går att använda vilka nypon som helst. Förr användes mest nyponros, och numera stenros till nyponsoppa, men många föredrar vresrosens stora och köttiga nypon eller daggrosens mörkröda. Pimpinellnyponen ger en mörkt vinröd, nästan svart, soppa, som är mycket god och smakrik med en eftersmak av lakrits. Den här soppan kommer att lagas både till vardags och fest!

Pimpinellnyponsoppa

Plocka fullt mogna, hårda och fina nypon. Skölj dem gärna, men strunta i att snoppa och kärna ur dem, och lägg dem direkt i en kastrull. Häll över vatten så att det täcker och koka en kvart innan du mosar nyponen med en potatisstöt. Låt koka i ytterligare en kvart och sila sedan genom en trådsil. Koka upp med socker och maizena efter tycke och smak.

Servera gärna med en klick grädde eller turkisk yoghurt för att få en vacker lila marmorering i den svarta soppan.

Pimpinellros-nypon

4 kommentarer

  1. Vad kul att någon provat på att göra nyponsoppa på pimpinellros! Jag gjorde vanlig nyponsoppa på sten- och nyponros, och använde frostnupna frukter plockade idag (20 november) vid bläsändernas Gullåkra i Skåne. Jag har sedan grunnat på hur en soppa på pimpinellros skulle se ut och smaka, så jag är glad att se att det är mödan värt. Såvitt jag vet finns ingen giftig medlem i familjen Rosaceae – någon som har ett motsägande exempel? Stenfrukter av lagerhägg går att använda (jag har inte dött). Frön skall man förstås låta bli. Jag mosar färska nypon med salladsgaffel av metall, vill inte använda mixer pga sönderdelning av giftiga frön och det outhärdliga oväsendet som stör atmosfären i köket.

    Har någon testat recept som innehåller hagtornsfrukter?

    Hälsningar Eric

  2. Härligt att säsongen inte är slut än! Då kanske jag ska testa några av nyponen här i Uppsala också 🙂
    Jag har gjort mos (https://biofilia.se/2016/09/28/hagtornsmos/), marmeladkonfekt (https://biofilia.se/2016/10/15/marmeladkonfekt-pa-hagtorn-och-rosenkvitten/) och saft på häckhagtorn. Det är väl värt att prova, men de vilda hagtornen är jag inte lika förtjust i. Spännande att du har ätit lagerhägg. Den brukar väl betraktas som giftig? Hur mycket har du ätit och vad har du gjort med dem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s