Marmeladkonfekt av rosenkvitten och honung

I marmeladkonfekt koncentreras rosenkvittens syra och arom till härligt intensiva bitar. De är väldigt goda, men inget man äter mycket av. En bit till kaffet eller ostbrickan kan räcka. Marmeladkonfekt på rosenkvitten och äpple blir mildare och på många sätt godare.

Marmeladkonfekt av rosenkvitten
1 kg knappt mogna rosenkvittenfrukter
1 dl vatten
400 g glukosrik honung, t.ex. rapshonung. Använd inte flytande honung!

Dela kvittenfrukterna och koka dem till mos. Passera dem genom en trådsil ner i en kastrull och rör i honungen. Koka utan lock på svag värme och rör då och då tills moset tjocknat till en kräm. Testa att kyla en bit för att se när den är klar, eller vänta tills krämen blivit 107 grader. Det tar 1-2 timmar. Fodra en form om ca 30×30 cm med bakplåtspapper och häll i krämen när den är klar. Efter att ha stått svalt i ett par timmar kan marmeladen stjälpas upp och skäras i små bitar, som pudras med kanel. Enklast är kanske att pudra båda sidorna av kakan innan den skärs upp och sen skaka bitarna i en burk med lite kanel.

Marmeladkonfekt-på-rosenkvitten

3 kommentarer

  1. […] Marmeladkonfekt på bara rosenkvitten blev gott, men kanske lite väl starkt och syrligt. Tillsammans med lika delar äpple dominerar fortfarande den fina smaken av rosenkvitten, och när syran mildras kommer den bättre till sin rätt. Den här konfekten blev väldigt god och uppskattad. Servera den som godis eller till fikat, gärna till varm choklad. […]

  2. […] Säkert har du sett buskarna med de gula, nästan citrusliknande frukterna som växer direkt på stammen. Råa är frukten i princip oätlig eftersom den är stenhård, sträv och inte särskilt smakrik. Efter tillagning framkommer dock smakerna, vilka kan beskrivas som en blandning mellan äpple, päron och citrus med toner av aprikos. Den är mycket pektinrik och passar därför bra i gelé, marmelad och sylt, men kan även kokas i sockerlag och serveras med till exempel glass. Eller varför inte prova att göra en marmeladkonfekt smaksatt med rosenkvitten? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s