Rönnbärs- och rosenkvittengelé med honung

Det här är en variant på rönnbärsgelé för den som tycker att den vanliga är lite för kärv eller som, likt mig, har mer rosenkvitten än rönnbär. Trots att den innehåller hälften så mycket rönnbär som rosenkvitten är det rönnbären som ger färg och karaktär åt gelén, medan rosenkvitten och honung bidrar med syra och en viss blommighet. Jag skulle inte säga att den är godare än vanlig rönnbärsgelé, men väl att den passar bättre till lite lättare mat.

Rönnbärs- och rosenkvittengelé
1 kg knappt mogna rosenkvittenfrukter
1/2 kg g rensade rönnbär
1,5 l vatten
400 g mild och glukosrik honung, t.ex. rapshonung.

Halvera rosenkvittenfrukterna och lägg dem tillsammans med rönnbären och 5 dl vatten i en kastrull. Koka under lock tills de blivit mosiga, och rör sedan i ytterligare en liter vatten. Låt blandningen dra ett tag och låt den sedan rinna av ordentligt i en saftsil. Du kan pressa försiktigt för att få ut den sista pektinrika vätskan, men passa så att den inte blir grumlig. Tillsätt 400 g honung per liter vätska och koka på så hög värme du vågar tills saften klarar geléprovet. Skumma noga och häll upp på geléburkar.

Rönnbärs-och-kvittengelé

3 kommentarer

  1. […] de som tar någon hjärtmedicin vara försiktiga. Om du inte har hagtorn kan du istället kan göra rönnbärsgelé med kvitten och honung. Har du tvärtom för mycket hagtorn kanske hagtornsmos kan vara […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s