Rårörd rönnbärsdricka

Få saker hör hösten till så som rönnbär, som i år smyckar träden i ovanlig rikedom. De är vackra, lättplockade, nyttiga och goda ‒ men först efter en sväng i kastrullen tillsammans med lite socker eller honung, allra helst efter en ordentlig frostnatt eller några timmar i frysen. Den här rönnbärsdrickan kan göras utan kokning för att behålla alla nyttigheter eller kokas för långtidsförvaring. Smaken är nötig, frisk och precis lagom kärv och söt för en bordsdryck.

Rårörd rönnbärsdricka
1 kg rensade rönnbär på klasen
3 liter vatten
3 dl honung, gärna flytande och smakrik.

Lägg bären i en kastrull eller bunke och stöt dem till mos. Häll på uppkokt vatten och plocka bort kvistarna, som flyter upp till ytan. Låt dra två dygn i rumstemperatur och sila sedan av. Tillsätt 1 dl honung till 1 liter saft. Ska saften drickas inom en vecka eller frysas är den klar så, annars kokas den upp och skummas innan den hälls på flaskor.

Rönnbärsdricka

Annonser

En kommentar

  1. Ping: Rönn ‒ höstväxten #1 | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: