Fläder- och jordgubbssaft

I det förra receptet på flädersaft med rabarber nämnde jag den somriga kombinationen flädersaft och jordgubbstårta. Om du vill effektivisera lite kan du istället göra en fläder- och jordgubbssaft, så kan du skippa tårtan. Saften smakar ungefär som man kan tänka sig ‒ mild och god. Den som vill ha en mer spännande saft kan krydda den med kanel, myskmadraspansk körvel eller mynta.

Fläder- och jordgubbssaft
1 liter jordgubbar
2 liter fläderblommor (ca 15 klasar)
1/2 rabarberstjälk
5 dl socker
1 liter vatten
Ev. 5 stjälkar myskmadra, 1/2 kanelstång, en handfull färska gröna frökapslar från spansk körvel eller en kvist mynta.

Plocka nyutslagna blommor från fläder. De är bäst när det finns ungefär 10 % knopp kvar i klasarna. Det går bra att använda hela klasarna, men försök att få med så lite skaft som möjligt. Ruska dem våldsamt eller slå dem mot handen för att skaka bort insekter och pollen. Skiva jordgubbarna fint (för en klarare saft) eller mosa med händerna (för att det är enklare). Skiva rabarbern fint. Blanda fläder, jordgubbar, rabarber, socker och ev. krydda i ett värmetåligt kärl, slå över kokhett vatten och rör om. Låt stå framme ett dygn och sedan kallt i ytterligare två-tre dygn innan du silar av. Om du mosat jordgubbarna kan du sila saften en andra gång genom ett kaffefilter för att få den klarare. Koka upp innan du häller på flaskor eller frys in om du inte tänker dricka upp den snart.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Fläder- och jordgubbssaft

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s