Kantnepeta ‒ en fjärils- och kattmagnet

Kantnerpeta-andrablomning

Norrlands lavendel. Det har jag aldrig hört någon kalla den, men det vore ett passande epitet, för den har liknande egenskaper och de förväxlas förvånande ofta. Till skillnad från lavendel kan den tyvärr inte användas i köket, men katter gillar den nästan lika mycket som den äkta kattmyntan, som den också brukar förväxlas med. Det är inte så konstigt, för kantnepeta är en hybrid av just kattmynta och bergnepeta.

Kantnepeta, Nepeta x faassenii

Synonymer: Inga.
Fler bilder
Beskrivning: En mycket lättskött och tålig perenn, som trivs bäst i soliga och torra lägen. Som namnet anger är den en utmärkt kantväxt, och används ofta som ett alternativ till lavendel i mellersta Sverige. Växtsättet och blomfärgen påminner om lavendel, och liksom lavendel har den doftande blad.
Höjd: 40-80 cm beroende på sort.
Bredd: 50-100 cm beroende på sort.
Tillväxt: Medel.
Livslängd: Lång.
Vår: Kommer upp förhållandevis tidigt, som små tuvor av gröna skott.
Sommar: Bladverket övergår till grågrönt. Kring månadsskiftet maj-juni börjar den rikliga blomningen, med små blå, lila eller vita blommor längs stjälkarna. Kantnepeta blommar länge, ofta en månad eller mer. Om blomställningarna får sitta kvar torkar de och blir bråbruna.
Höst: Kantnepeta får inga höstfärger.
Vinter: Hela plantan vissnar, men fröställningarna står kvar som vinterståndare.
Växtsätt: Bildar en rund och lite spretig tuva av stjälkar med små parvis motsatta blad. Blommorna sitter längs den översta halvan av stjälkarna.
Rotsystem: Tunt och fibröst, skjuter inte rotskott.
Jord: Lätt, väldränerad och kalkrik jord. Tål näringsfattiga och torra jordar bra.
Ljus: Trivs bäst i full sol. Den kan odlas i halvskugga, men blir ofta ranglig och faller ut.
Härdighet: Härdig i stora delar av landet i väldränerad jord.
Salttålig: Ja.
Placering: Vacker som kantväxt, särskilt mot hårdgjorda ytor. Den är inte tillräckligt tät för att fungera i direkt anslutning till gräsmattan. Flera av sorterna fungerar ganska bra som marktäckare om de planteras tätt, men tänk på att de behöver klippas ner efter blomningen för att inte se skräpiga ut. Kantnepeta kan också användas i blandade rabatter och i massplanteringar om den klipps ner efter blomningen, men tänk på att de större sorterna kan lägga sig över sina grannar.
Ersättningsväxt: Kattmynta, isop, lavendel, perovskia, salvia.
Bra grannar: Blå bolltistel, rosor, pioner, en, bergtall, prydnadshirs, glansmiskantus, kärleksört, törel, lammöron.
Dåliga grannar: De flyktiga ämnen som kantnepeta utsöndrar hämmar groning och till viss del tillväxt hos frön och plantor i närheten, vilket håller ogräs borta, men innebär också att man inte bör plantera kantnepeta runt kökslandet eller sommarblomsrabatten.
Ekologi: Attraherar fjärilar och andra pollinerare, men framförallt katter. Kantnepeta innehåller samma verksamma ämne som kattmynta, och har samma effekt. Bara ungefär hälften av alla katter påverkas, men de som gör det får ett kraftigt rus, som varar ungefär 10 minuter. Det tros vara ofarligt, men en del katter kan bli aggressiva, och många gillar att tugga på bladen och rulla sig i plantan, så katter och kantnepeta kan vara en dålig kombination, även om de vanligen blir immuna eller tröttnar efter ett tag. Rådjur, sniglar och harar lämnar å andra sidan kantnepetan i fred. Kantnepeta självsår sig inte.
Skötsel: Klipp ner till 5 cm så snart blomningen börjar avta, så kommer den igen med en andra blomning i slutet av augusti eller i september.
Plantering: Planteras lika djupt som de står i krukan. Lämpligt planteringsavstånd beror på sorten och hur de används, men 40-60 cm kan vara ett riktmärke.
Förökning: Kantnepeta är lätt att föröka med sticklingar. Den kan också delas tidigt på våren.
I hushållet: Kan användas istället för kattmynta.
I folktraditionen:
Härstamning: Kulturhybrid av Nepeta racemosa och Nepeta nepetella, framtagen av holländaren Hubertus Faassen i början av 1900-talet.
Introduktion i Sverige: Okänt.

Sorter:
‘Kit Cat’ är en dvärgform av kantnepeta, som blir stadig, tät och låg, 30-40 cm. Även bladen och blommorna är mindre än grundformens och den är inte den mest rikblommiga, men storleken gör den ändå till det bästa valet till kantplanteringar. Blommar i blålila.
'Kit-Cat'

‘Walkers Low’ är inte så låg som man kan tro, upp till 60 cm, men mycket rikblommig och förhållandevis stadig. Blommar i blålila.

 

‘Six Hills Giant’ kan bli upp till 80 cm hög och en meter bred. Den har en tendens att falla isär och behöver stöd om den inte planteras i ett soligt och torrt läge. Blommar i lilablått.

‘Alba’ är en vitblommig sort som blir 50 cm hög.

14 kommentarer

  1. Klipp ner till 5 cm när blomningen börjar sjunga på sista versen. Vattna och gödsla gärna några dagar innan, så att plantan är i god form.

  2. […] kombineras med någon sommarblommande perenn. Blodnäva, jungfrunäva, axveronika, stäppsalvia, kantnepeta, isop, kyndel och lavendel trivs i samma lägen och har ett växtsätt som matchar enens. Det är […]

    • Låt den vara nu i höst, och klipp istället bort det torra riset på vårkanten. Det behövs inte för plantans skull, men ser ju prydligare ut i rabatten 🙂

  3. Ni skriver att kantnepeta inte frösår sig – är det verkligen så? Sådde dessa från frö, från Impecta, ”Nepeta faassenii”, och den tog över halva min trädgård… Men om walkers low, kit cat och dom andra inte frösår sig låter det ju lockande….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s