Flocknäva – den lates favorit

Är du osäker på vilken marktäckare du ska ha är det förmodligen flocknäva. Den kan växa nästan överallt och bildar snabbt en tät matta som håller både gräs och kirskål stången. Dessutom har den söt blomning, vackert och doftande bladverk, fina höstfärger och är snigelsäker.
Flocknäva

Flocknäva, Geranium macrorrhizum

Bildsök

Höjd: 30-40 cm.

Bredd: Sprider sig med rhizomer.

Tillväxt: Snabb.

Livslängd: Lång.

Vår: Flocknäva grönskar ganska tidigt, med ljusgröna, upprepat handflikiga blad.
Sommar: Den blommar i maj-juni med magentafärgade, rosa eller vita blommor på stjälkar som sticker upp ca en decimeter över bladverket. Foderbladen och stjälkarna är ofta rödtonade och fortsätter att vara dekorativa efter blomningen. Bladverket är friskt grönt, lite ludet och doftar geranium när man rör vid det.

Höst: I soliga lägen rödfärgas många av bladen, medan andra fortsätter att vara gröna in på vintern.

Vinter: Flocknäva är delvis vintergrön i skuggade och skyddade lägen. I exponerade och torra lägen brukar den vissna ner.

Växtsätt: Till en början växer flocknäva som en tät rund tuva, men de skjuter nya skott nära moderplantan och bildar snabbt en tät matta med rundad kant.

Jord: Flocknäva växer bra i alla jordar som inte är sura eller vattensjuka, men bäst i lätta, kalkrika och näringsrika jordar. Ju soligare de står, desto fuktigare jord behöver de.

Ljus: Bäst utvecklas flocknäva i vandrande skugga, men de klarar också helskugga, t.o.m. i torra lägen, men blir glesare. Om marken inte är torr trivs de också i full sol.

Placering: Flocknäva är en av de bästa marktäckarna. Använd dem till att täcka stora ytor istället för gräsmatta, där du har problem med ogräs eller under buskar och träd. Ogräs och gräs växer sällan in i etablerade flocknävor, och det kuddformade växtsättet gör dem särskilt bra som kantväxter. Plantera dem i trädrundlar och som kant mot gräsmattan och hårdgjorda ytor. Sätt dem inte i samma rabatt som små och känsliga växter. Eftersom sniglar ogillar flocknäva kan de också användas som snigelskydd runt utsatta växter.

Härdighet: Hela landet i väldränerade lägen.

Rotsystem: Tätt och djupt. Flocknäva sprider sig med kraftiga rhizomer som ligger på marken. De skjuter inte nya skott från rotbitar.

Salttålig: Nej.

Ersättningsväxt: Liten flocknäva. I soliga lägen kan den ersättas av spansknäva eller  blodnäva. Jättedaggkåpa är en annan utmärkt marktäckare i normal till fuktig jord, men med lindblomsgul blomning.

Bra grannar: Rosor, t.ex. pimpinellros, luktpioner, vindruva, bergenia, rysk kornell, iris.

Dåliga grannar: Alla svagväxande och små växter.

Ekologi: Flocknäva ratas vanligen av rådjur, harar och sniglar. De innehåller och ger ifrån sig genaniumolja, som används för att hålla sniglar borta.

Skötsel: Kräver ingen skötsel. Vill man att de snabbare ska täcka en yta kan den delas upp i enskilda skott och spridas ut.

Plantering: Planteras vår eller höst, med rhizomerna på jorden.

Förökning: Flocknäva är lätt att dela.

I hushållet: De väldoftande bladen kan användas i potpurri.

I folktraditionen:

Härstamning: Flocknäva härstammar från Centraleuropas bergstrakter, där de ofta växer i skuggiga lägen på stenig och kalkrik mark.

Introduktion i Sverige:

Sorter:
Den rena arten, utan sortnamn, är bäst på att konkurrera ut ogräs. Den får skarpt rosalila blommor, som tyvärr är lite tråkiga jämfört med sorterna.

‘Bevan’s variety’ har något mörkare blommor än den rena arten och ett kraftigare växtsätt.

‘Album’ får vackra vita blommor med röda foderblad och stänglar.

‘Spessart’ är snarlik ‘Album‘, men med rosa ståndare, och utan den röda tonen på på foderblad och stjälkar.

‘Variegatum’ har lite ljusare blommor än arten och flammigt variegerade blad.

‘Snow Sprite’ el. ‘White Ness’ saknar helt det röda pigmentet och har rent vita blommor på gröna stjälkar.

9 kommentarer

Lämna en kommentar