Blodnäva ‒ en tålig långblommare

Blodnäva är en av de växter som vi plockat in direkt från naturen och inte ens brytt oss om att förädla. Det finns visserligen några namnsorter, men de skiljer sig inte mycket från de blodnävor vi hittar på ängar och i dikeskanter. Plantskolisterna har helt enkelt inte kommit på hur den skulle kunna bli bättre.

Blodnäva

Blodnäva, Geranium sanguineum

Synonymer: Purpurnäva
Fler bilder
Beskrivning: Torktålig, lättodlad och härdig perenn som blommar rikligt och länge, har ett kompakt och fint växtsätt, friskt bladverk och vackra höstfärger. Kan det bli så mycket bättre?
Höjd: 10-50 cm, beroende på sort.
Bredd: 25-70 cm.
Tillväxt: Medel.
Livslängd: Lång.
Vår: Samtidigt som de flesta andra perenner dyker blodnävans första blad upp. De är matt gröna och ganska oansenliga. Efter några veckor bildar de en tät rund kudde.
Sommar: I juni blommar blodnävan överdådigt med lila, magenta, vita eller rosa blommor, beroende på sort. Blommorna sitter ensamma i toppen av stänglar som bara höjer sig något över bladverket, vilket gör att den även under blomningen behåller det kuddlika utseendet. Stänglarna blir på sensommaren dekorativt röda, men plantan blir lite spretigare.
Höst: Bladen blir i varierande grad kraftigt röda. Vissa sorter har bättre höstfärger än andra.
Vinter: Hela växten vissnar ner.
Växtsätt: Tätt, kuddformat och mycket prydligt. I för skuggiga eller fuktiga lägen kan den dock falla isär efter blomningen. Sprider sig långsamt.
Rotsystem: Djupgående, grenad rotstam, med vilken den sprider sig långsamt.
Jord: Lätt, väldränerad, mager men gärna kalkrik. Klarar sandjord och torra lägen mycket bra, men blir förvuxen i fet och fuktig jord.
Ljus: Blir vackrast i soliga lägen.
Placering: Använd blodnäva som kantväxt, i framkant av rabatter, stenpartier, sydslänter, torrängar, murkrön och liknande lägen.
Härdighet: Större delen av landet.
Salttålig: Oklart, men den påträffas ofta nära havet, så den bör klara salta vindar någorlunda i alla fall.
Ersättningsväxt: I lägen som är för skuggiga eller fuktiga för blodnäva kan den ersättas av flocknäva eller liten flocknäva. I soligare lägen av ett flertal andra nävor.
Bra grannar: Kärleksört, silverhavre, en, rosor, daggkåpa, martorn, orientalisk vallmo, purpurklätt, lammöron m.fl. Blodnäva trivs i samma miljöer som smultron, törel och rödsvingel.
Dåliga grannar:
Ekologi: Ratas av sniglar.
Skötsel: Blodnäva kräver normalt sett ingen skötsel, men för ett prydligare utseende och en andra blomning kan blomställningarna klippas ner direkt efter blomningen.
I hushållet:
I folktraditionen: Den har använts på liknande sätt som blodrot, som blodstillande och mot blodsjukdomar.
Härstamning: Vildväxande upp till Gästrikland.
Introduktion i Sverige: Inhemsk.
Sorter:

Blodnävans grundform, Geranium sanguineum, har skarpt purpurlila blommor och blir ca 40 cm hög.

Album‘ har rent vita blommor med ljusgröna foderblad. Det är den bästa vitblommande sorten. Verkar få sämre höstfärger än andra blodnävor.

Apfelblüte‘ är en odlingsvärd sort med ljusrosa blommor med mörkare ådring. Den blir ca 20 cm hög.

Max Frei‘ blommar rikligt med magentafärgade blommor, har mörka, blanka blad och ett jämnt växtsätt. Den blir ca 20 cm hög. Årets perenn 2002.

Jungfrunäva, G. sanguineum var. striatum, är en kompakt och lågväxt underart till blodnäva, med ljusrosa blommor med mörkare ådring. Det är en mycket söt växt som bara blir drygt 10 cm hög.

Reginald Farrer‘ är en sort av jungfrunäva med mörkgröna blad. Den blir ca 15 cm hög. Gick tidigare under namnet ‘Farrer’s Form’.'Reginald Farrer'

9 kommentarer

  1. […] men för en lite gladare plantering kan den gärna kombineras med någon sommarblommande perenn. Blodnäva, jungfrunäva, axveronika, stäppsalvia, kantnepeta, isop, kyndel och lavendel trivs i samma lägen […]

Lämna en kommentar