Paradisbuske ‒ trädgårdsdröm på rosa moln

Paradisbusken gick tidigare under det vetenskapliga namnet Kolkwitzia amabilis, men räknas nu till släktet linneor, där vi även hittar vår vilda linnea. Den blyga linnean kan tyckas långt från den extravaganta paradisbusken, men om vi tittar närmare på blommorna är släktskapet uppenbart.

 

Paradisbuske, Linnaea amabilis

Synonymer: Skönhetsbuske
Bildsök
Beskrivning: Paradisbusken är en otroligt tacksam växt för den södra halvan av landet. Den är lättodlad och sällsynt blomvillig. Till och med i halvskugga och lägen där den inte riktigt trivs översållas den pålitligt av rosa blommor varje sommar. Där den trivs är den spektakulär under den månad den blommar, och igen när bladen får sina höstfärger i kraftigt rött och rosa. Längre norrut är den kinkigare med växtplatsen, men väl värd att prova upp till zon 5.
Höjd: 2,5-5 meter.
Bredd: 2-3 meter.
Tillväxt: 20-40 cm per år.
Livslängd: De kan bli minst 100 år gamla, men ofta dör de i förtid av stränga vintrar eller oklara orsaker.
Vår: Bladen slår ut när lönnen blommar. De har inget större prydnadsvärde.
Sommar: I juni, efter syrenen men föra schersminen, blir busken fullkomligt översållad av rosa blommor med en god doft. Knopparna är mörkrosa och de utslagna blommorna är trattformade med en gulfläckig mitt, nästan vita kanter och däremellan är de skarpt rosa. Blomningen varar omkring en månad.
Höst: Bladen får fantastiska höstfärger i rött och rosa.
Vinter: Trots ett lite risigt grenverk kan busken vara fin även på vintern. Särskilt grövre grenar får en vackert flagnande, ljust kanelbrun bark. Fröställningarna sitter kvar under vintern, som små lurviga tofsar.
Växtsätt: Kraftigt överhängande, ungefär som doftschersmin eller hassel. På friväxande äldre buskar hänger grenarna ända ner till marken. Den blir ofta risig.
Rotsystem: Grunt.
Jord: Växer i de flesta jordar, men bäst på kalkhaltig och väldränerad mark. I högre zoner tycks den sky lera, medan den tvärt om gillar lera i lägre zoner.
Ljus: Halvskugga till full sol.
Placering: Paradisbusken blir finast om den får växa fritt och låta grenarna hänga ner, och då behöver den minst tre meter fritt utrymme. Om du har robotgräsklippare passar den bra i gräsmattan, men annars kan det vara besvärligt att komma in under grenarna. En underplantering av marktäckare spar mycket besvär och irritation. Den passar också bra som friväxande häck och i blandade buskage. Med den överdådiga blomningen och kraftiga höstfärgerna är paradisbuske också vacker på långt håll. Den passar utmärkt i trädgårdens borterända. Då missar du kanske doften, men störs å andra sidan inte av det risiga grenverket.
Härdighet: Paradisbuske är lättodlad upp till zon 3. I zon 4 utvecklas den bäst i sol och i skyddade lägen på väldränerad mark. I zon 5 bör den odlas i sydlägen eller sydsluttningar på lätt jord.
Salttålig: Nej.
Ersättningsväxt: Det finns ingen annan buske som helt lever upp till paradisbuskens överdåd av blommor, men en del buskrosor (t.ex. pimpinellrosor) kommer nära, och blommar samtidigt. Doftschersmin har ett liknande växtsätt, men blommar något senare och i vitt. Rosentry har liknande storlek och blomfärg, och även vacker bark, men en något sparsammare blomning. Letar du efter en liknande men mindre buske är det ett prakttry du ska ha.
Bra grannar: Paradisbuske är finast tillsammans med låga marktäckare, om den inte står direkt i gräsmattan, t.ex. hasselört, ormöga eller liten flocknäva. Den passar också bra med lågväxande sorter av try, kaprifol, murgröna och krypande barrväxter, t.ex. någon form av en eller idegran. Det är onödigt att samplantera den med annat som blommar samtidigt, för paradisbusken behöver ingen hjälp på den fronten, men om du gör det bör det vara andra med praktfull blomning, t.ex. luktpioner.
Dåliga grannar: Diskretare och mer finstämda blommor blir lätt överröstade av paradisbuskens blomning.
Ekologi: Fredad från rådjuren. Pollineras av bin och humlor, men är tillhör inte de bättre dragväxterna.
Skötsel: Paradisbuske behöver inte skötas alls, men man kan regelbundet ta bort de grenar som blivit grövre än ett kvastskaft för att minska risigheten och få en något bättre blomning. Den blir också vacker om man istället tar bort de klenaste grenarna och stammar upp den något. På så sätt kan man odla perenner under den, eller göra plats för en gång eller bänk. Om en paradisbuske behöver föryngras kan den sågas ner till 5-10 cm höjd, men det kan ta tid för den att komma tillbaka.
I hushållet: –
I folktraditionen: –
Härstamning: Centrala Kina.
Introduktion i Sverige: Paradisbuske upptäcktes och introducerades i England kring förra sekelskiftet. Under mellankrigstiden var den redan mycket populär som trädgårdsväxt i både Storbritannien och USA. Det är oklart när den kom till Sverige, men här var den populär på 50-talet.

Sorter:
Den rena arten av paradisbuske, Linnaea amabilis, är vanligare än de olika sorterna, och är ett utmärkt val.

Kellokas‘ är en småväxt variant som bara blir 120-150 cm hög. Blommorna är ljusrosa. Härdig till zon 4.

Maradco‘ är en gulbladig form, som är riktigt fin, med gulgröna blad och rödaktiga skott och toppar. Blommorna är ljusrosa. Busken blir upp till 2 meter hög och är härdig till minst zon 3.

Pink Cloud‘ har kraftigt mörkrosa blommor och blir 2-2,5 meter hög. Härdig till zon 4.

5 kommentarer

Lämna en kommentar